fbpx

Mali servis se smatra redovnim ili periodičnim servisom koji se radi na propisanom broju pređenih kilometara ili u određenom vremenskom periodu. Na samom malom servisu vrši se zamena delova koje je proizvođač automobila tačno propisao.

Mali servis

Zašto se radi mali servis?

Svi delovi na automobilu su podložni trošenju i imaju neki svoj vek trajanja ili tokom samog vremena jednostavno oslabi njihova funkcija. Danas malim servismom smatramo preventivnu zamenu baš takvih delova i sprečavanje da ne dođe do njihovog otkazivanja. Svi proizvođači automobila savetuju da se odradi mali servis na vreme i tako izbegnu veći kvarovi na samom automobilu.

Da pređemo na stvar. U većini slučajeva na malom servisu menjaju se delovi poput ulja, filter vazduha, filter ulja, filter goriva i filter klime. Ovo su osnovne komponente koje se trebaju menjati na malom servisu. Takođe u toku ovog periodičnog servisa radi se i provera nivoa kočione tečnosti kao i provera nivoa rashladne tečnosti. Interval na koji se radi mali servis propisuje sam proizvođač automobila a radi se u većini slučajeva između 10.000 i 15.000 pređenih kilometara.

Sama funkcija ulja je da podmaže, da očisti i da ohladi motor. Jako je bitno da se redovno proverava sam nivo ulja u motoru i na taj način spreče eventualna oštećenja samog motora. Kada govorimo o filterima ulja njihova funkcija je da skupljaju opiljke i na taj način vraća se ulje u motor čistijim. Na usisnoj grani automobila nalazi se filter vazduha ima funkciju da prečišćava vazduh koji dolazi do motora. Filter klime ima sličnu funkciju kao i filter vazduha samo što on filtrira vazduh koji ulazi u samu kabinu vozila. Filter goriva je jako bitan jer čisti nečistoće koje dolaze sa gorivom. 

Redovno servisiranje automobila je jedno od najboljih investicija u trajnost vašeg vozila.

Ako tražite iskusni auto servis koji može uraditi dijagnostiku i zamenu delova na Vašem automobilu kontaktirajte naše kolege na brojeve telefona 011 3911072011 3911068064 8842688.