fbpx

Plivajući zamajac je jedna od najvećih noćnih mora svakog vozača i vlasnika automobila. Šta je to plivajući zamajac i čemu on služi? Zašto se svako od nas boji da dođe do kvara ovog dela automobila? Pokušaćemo da Vam objasnimo u ovom tekstu.

Sama funkcija plivajućeg zamajca je da očuva takozvanu rotacionu energiju. Iz tog razloga navedeni sklopovi samog zamajca imaju veliku rotacionu inerciju. Dual Mass Flywheel ili plivajući zamajac je sastavljen spajanjem dva diska između kojih se nalaze radijalno postavljene opruge.

Plivajući zamajac

Svrha plivajućeg zamajca?

Sama svrha plivajućeg zamajca jeste sprečavanje dinamičkog udara i smanjenje vibracija koje dolaze od samog rada motora pri naglim promenama obrtaja radilice. Takođe plivajući zamajac ne možemo baš da smatramo potrošnim delom na automobilu ali i on ima svoj vek trajanja. Optimalno vreme trajanja jeste oko 150.000 km. Posle pređene navedene kilometraže ovaj deo gubi svoje prvobitno svojstvo i privi simptomi su vibracije koje se javljaju pri startovanju i gašenju motora. Mogu se javiti i vibracije kada je automobil na leru posebno ako je lemela nova.

Zašto je plivajući zamajac noćna mora?

Ako su na automobilu ispravni nosači motora a u kabini se osećaju vibracije i pri paljenju i gašenju osećaju udari i buka definitivno je zamajac za zamenu. Noćna mora jeste sama cena zanajca jer ako radite remont on će Vas koštati oko 250€ dok zamena sa novim može Vas koštati i po nekoliko hiljada eura. Ovo sve zavisi od marke, modela automobila i samog godišta tako da cene variraju.

Ono što nije dobro kada se radi remont je to što sam vek remontovanog plivajućeg zamajca je drastično manji nego kupovina novog. Može se desiti da nakon 30.000 km opet morate raditi remont ili kupiti nov zamajac. Svakako je preporuka svih iskusnih servisera da se zamajci menjaju sa novim a ne remontuju i da je sam remont samo kratkoročno i privremeno rešenje.

Ako Vam je plivajući zamajac za zamenu možete ga brzo i pouzdano poručiti u KIT Commerce malorpodajnim objektima. Takođe ako tražite iskusni auto servis koji može uraditi dijagnostiku i zamenu delova na Vašem automobilu kontaktirajte naše kolege na brojeve telefona 011 3911072, 011 3911068, 064 8842688.