fbpx

Akumulator je neophodan deo svakog automobila koji obezbeđuje električnu energiju za komponente neophodne za startovanje motora.

Slobodno možemo reći da je akumulator srce automobila. Akumulator napaja sve električne sisteme – i kada otkaže, ni jedan od tih sistema neće raditi.

Faktori koji utiču na životni vek akumulatora:

Ekstremne temperature
Prevelika toplota može izazvati sulfatizaciju i koroziju unutar Vašeg akumulatora. Obično ćete primetiti problem (teško pokretanje kad je motor hladan i sporo punjenje) pri niskim spoljašnjim temperaturama.

Neredovno korišćenje
Parkirano vozilo koristi oko 1% punjenja baterije za funkcionalnost u mirovanju. Dodatno, u zavisnosti od okolne temperature i starosti akumulatora, samopražnjenjem se akumulator može isprazniti za nekoliko nedelja.

Kratke vožnje
Ako vozite samo kratke relacije, to ne daje dovoljno vremena akumulatoru da se napuni. Zimi velika potrošnja dodatnih uređaja kao što su odleđivači i grejači sedišta još više pogoršava stanje.

Starija vozila
Kako vaše vozilo stari, performanse akumulatora slabe zbog korozije i sulfatizacije. Kristali sulfata koji se formiraju začepljuju pore na pločama akumulatora, sprečavajući pravilno punjenje.

U našim KIT maloprodajnim objektima možete besplatno da proverite stanje akumulatora na Vašem vozilu kako biste mogli preventivno da eliminišete potencijalni problem i mogućnost da akumulator ne može da pokrene motor.