fbpx

Svi smo čuli za turbopunjače i superpunjače, ali mnogi od nas ne znaju tačno kako ovi uređaji funkcionišu i zašto su toliko važni za moderne motore. U ovom blogu ćemo istražiti dublje u svet ovih naprednih tehničkih rešenja i saznati kako doprinose efikasnosti i performansama naših automobila.

Turbopunjači i Superpunjači: Kako rade i zašto su važni

Turbopunjači: Snaga iz izduvnih gasova

Turbopunjači su uređaji koji omogućavaju motorima da dobiju više vazduha za sagorevanje, što povećava snagu i efikasnost motora. Osnovna ideja iza turbopunjača je da koristi izduvne gasove koji izlaze iz motora da bi pokrenuo kompresor koji gura više vazduha u cilindar motora.

Kako to funkcioniše?

 1. Izduvni gasovi: Kada motor sagoreva gorivo, stvaraju se izduvni gasovi koji prolaze kroz izduvni sistem.
 2. Turbo kompresor: Ovi gasovi prolaze kroz turbopunjač koji sadrži kompresor i turbinu spojene na istu osovinu. Gasovi pokreću turbinu.
 3. Kompresor: Pokretanje turbine stvara vakuum koji vuče svež vazduh kroz usisni sistem i komprimuje ga pre nego što ga ubrizgava u cilindar motora.
 4. Povećana snaga: Više vazduha znači više goriva može biti efikasno sagoreto, što dovodi do povećane snage motora.

Turbopunjači su posebno popularni kod sportskih automobila i vozila koja zahtevaju visok stepen performansi. Omogućavaju manjim motorima da pruže istu snagu kao veći motori, što dovodi do bolje efikasnosti goriva i manjih emisija štetnih gasova.

Superpunjači: Direktno ubrizgavanje snage

Superpunjači, takođe poznati kao mehanički punjači, funkcionišu na sličan način kao turbopunjači, ali ih pokreće motor direktno umesto izduvnih gasova. Umesto turbine, superpunjač koristi kaiš ili lanac povezan sa motorom za kompresiju vazduha.

Kako to funkcioniše?

 1. Motor: Motor direktno pokreće superpunjač putem kaiša ili lanca.
 2. Kompresor: Superpunjač ima kompresor koji komprimuje vazduh i ubrizgava ga u cilindar motora.
 3. Povećana snaga: Slično turbopunjačima, superpunjači omogućavaju više vazduha i goriva za sagorevanje, povećavajući snagu motora.

Superpunjači su poznati po pružanju bržeg i trenutnijeg odgovora motora, što ih čini popularnim u trkama i sportskim automobilima.

Zašto su turbopunjači i superpunjači važni?

 1. Efikasnost goriva: Oba sistema omogućavaju manjim motorima da pruže više snage, što dovodi do bolje efikasnosti goriva i manjih emisija CO2.

 2. Performanse: Turbopunjači i superpunjači povećavaju snagu i obrtni moment, poboljšavajući performanse vozila.

 3. Smanjenje zapremine motora: Omogućavaju proizvođačima da koriste manje motore, što čini vozila lakšim i ekonomičnijim.

 4. Tehnološki napredak: Ovi sistemi predstavljaju primere napredne tehnologije u automobilskoj industriji, unapređujući inženjerske veštine i tehnički razvoj.

Turbopunjači i superpunjači su ključni elementi modernih automobila, pružajući snagu, efikasnost i performanse koje vozači cene. Kroz njihovu tehnologiju, automobili postaju sve bolji i ekološki prihvatljiviji, što ih čini neizostavnim delom današnjeg automobilskog sveta.