fbpx

U svetu automobila, tehnologija se neprestano razvija kako bi se poboljšala sigurnost, udobnost i performanse vozila. Jedna od inovacija koja je privukla mnogo pažnje u poslednjim godinama je All Wheel Steering (AWS) ili upravljanje svim točkovima. Ova tehnologija je sveprisutna u industriji sportskih automobila i luksuznih vozila, ali se sve više širi i na vozila šire potrošnje. U ovom blogu ćemo istražiti šta je AWS, kako radi i koje prednosti pruža vozačima.

Šta je All Wheel Steering?

All Wheel Steering (AWS) je tehnologija koja omogućava da se upravlja sa sva četiri točka. To znači da se prednji i zadnji točkovi okreću istovremeno kako bi poboljšali manevrisanje i stabilnost vozila. Ova tehnologija se razvila iz koncepta upravljanja zadnjim točkovima, koji se prvi put pojavio u sportskim automobilima kako bi se poboljšala agilnost pri visokim brzinama.

All Wheel Steering

Kako radi AWS?

AWS radi putem elektromehaničkog ili elektronskog sistema koji kontroliše ugao okretanja svih točkova. Kada vozilo ide u krivini, zadnji točkovi se okreću suprotno od prednjih točkova, što omogućava bolju stabilnost i okretnost u krivinama. Ugradnjom senzora i računarskih sistema, AWS brzo reaguje na promene u brzini i uglu skretanja vozila te prilagođava ugao okretanja svakog točka kako bi se osigurala optimalna kontrola.

Prednosti All Wheel Steering-a:

  1. Bolja okretnost: AWS omogućava vozilu okretanje u manjem radijusu, što je posebno korisno u gradskoj vožnji i parkiranju. Vozači će primetiti da im je vozilo agilnije i lakše se manevriše u uskim ulicama.
  2. Stabilnost pri visokim brzinama: Na auto-putevima i pri visokim brzinama, AWS poboljšava stabilnost vozila. Zadnji točkovi pomažu održati ravnotežu i smanjiti naginjanje tela vozila u krivinama.
  3. Smanjenje napora vozača: Vozači će primetiti da je upravljanje vozilom lakše, posebno u zahtevnim situacijama poput brzih izbegavanja prepreka ili vožnje po klizavoj površini.
  4. Povećana sigurnost: AWS može pomoći u sprečavanju izlietanja s puta u krivinama i smanjiti rizik od gubitka kontrole nad vozilom.

Budućnost All Wheel Steering-a:

S obzirom na brz napredak tehnologije, očekuje se da će se AWS sve više integrisati u različite klase vozila. Dok je danas često prisutan u sportskim i luksuznim automobilima, u budućnosti bi mogao postati standardna karakteristika u vozilima šire potrošnje. Takođe, mogao bi se kombinovati s drugim naprednim sistemima asistencije za vozače kako bi se stvorila još sigurnija i udobnija vožnja.

All Wheel Steering je primer kako tehnološki napredak unapređuje iskustvo vožnje i postavlja nove standarde u automobilskoj industriji. Sa sve većim fokusom na sigurnost, okolinu i udobnost, možemo očekivati da će AWS i slične tehnologije nastaviti transformisati način na koji putujemo i upravljamo vozilima. Ovaj sistem nije sastavni deo proverepre kada se radi mali servis ali je svakako preporuka redovnog održavanja i provere kod ovlašćenih servisera.