fbpx

Čemu služi AdBlue i šta tačno radi? AdBlue je trgovački naziv za tečnost koja se koristi kako bi se smanjile emisije azotnih oksida (NOx) u izduvnim gasovima dizel vozila. Ova tehnologija igra ključnu ulogu u borbi protiv zagađenja vazduha i ispunjavanju strožih emisionih standarda koji su postavljeni za vozila.

Glavna svrha AdBlue-a je da pomogne u procesu selektivne katalitičke redukcije (SCR), koji se koristi za smanjenje emisija azotnih oksida. Dizel motori često proizvode značajne količine NOx, koji su štetni za životnu sredinu i ljudsko zdravlje. AdBlue deluje kao reagens koji se ubrizgava u izduvne gasove pre nego što prođu kroz SCR katalizator. U SCR katalizatoru, AdBlue reaguje sa azotnim oksidima, razdvajajući ih na azot i vodenu paru, što rezultira značajnim smanjenjem štetnih emisija NOx.

Ovaj postupak omogućava vozilima da ispunjavaju stroge emisione standarde, kao što su Evro norme, koje su propisane od strane regulatornih tela kako bi se kontrolisale emisije štetnih gasova. Korišćenjem AdBlue-a, dizel vozila postaju znatno čistija kada je reč o izduvnim gasovima, što doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i poboljšava kvalitet životne sredine.

AdBlue se obično čuva u posebnom rezervoaru na vozilu i automatski se dozira u izduvne gasove tokom vožnje. Vlasnici vozila moraju redovno dopunjavati AdBlue kako bi održavali efikasnost sistema za smanjenje emisija. Nedostatak AdBlue-a ili neispravan sistem za ubrizgavanje može dovesti do povećanih emisija NOx i potencijalnih problema sa vozilom.

Sve u svemu, AdBlue je ključna tehnologija koja pomaže u postizanju nižih emisija azotnih oksida i čišćem okruženju, doprinoseći održivijoj vožnji i manjem uticaju na vazduh koji udišemo.

Čemu služi AdBlue pitanje je koje postavlja svaki vlasnik novijih automobila. Takođe sve češće se praktijuje da se AdBlue dosipa kada se radi mali servis.

Čemu služi AdBlue