fbpx

Redovno čišćenje klime u automobilu je ključno za održavanje prijatnog unutrašnjeg vazduha i sprečavanje širenja alergena i bakterija. Prljavi filteri i komponente klime mogu uzrokovati loš kvalitet vazduha, nepoželjne mirise i smanjenje efikasnosti sistema hlađenja. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti da biste uspešno očistili klima uređaj u svom automobilu:

Isključite klimu i motor

Pre početka čišćenja, uvek isključite klima uređaj i motor automobila i sačekajte nekoliko minuta da se svi delovi ohlade.

Proverite filtere

Filtere klime trebalo bi da proveravate i menjate prema uputstvima proizvođača. Pristup filterima obično se nalazi iza pretinca za rukavice ili ispod haube. Pažljivo uklonite stare filtere i zamenite ih novim. To će poboljšati protok vazduha i smanjiti opterećenje klima uređaja.

Čišćenje unutrašnjih komponenti

Pomoću usisivača sa odgovarajućom četkom ili komprimovanim vazduhom očistite unutrašnje komponente klime, kao što su ventilacione rešetke i kanali. Ovo će pomoći da se uklone prašina, lišće i druge nečistoće koje se nakupljaju unutar sistema.

Dezinfekcija

Da biste uklonili bakterije i neprijatne mirise, možete koristiti sprejeve ili dezinficijense posebno formulisane za čišćenje automobilskih klima uređaja. Pratite uputstva na proizvodu i nanesite ga prema potrebama.

Čišćenje spoljnih komponenti

Na spoljnom delu automobila, proverite kondenzacionu cev i odvodnu rupu. Očistite odvodnu rupu kako biste osigurali da se kondenzovana voda pravilno izbacuje iz sistema.

Ponovo uključite sistem

Nakon što ste obavili čišćenje i zamenili filtere, ponovo uključite klima uređaj i proverite da li sve radi kako treba. Proverite različite podešavanja da biste osigurali da vazduh slobodno cirkuliše kroz sistem i da nema neobičnih zvukova ili mirisa.

Redovno održavanje

Preporučuje se redovno čišćenje klime barem dva puta godišnje ili prema preporukama proizvođača. Održavanjem klime čistom, produžićete njenu trajnost i obezbediti prijatniju vožnju.

Važno je napomenuti da ako niste sigurni kako pravilno izvesti čišćenje klime, uvek se možete obratiti stručnjaku ili servisu automobila kako biste bili sigurni da postupak izvodite ispravno. Filter klime se obično menja kada se radi mali servis ali je preporuka da se menja i češće. 

Čišćenje klime u automobilu