fbpx

Kada se menjaju kočioni diskovi i pločice je pitanje koje često postavljamo. Mnogi od nas ignorišu činjenicu da su nam diskovi i pločice pri kraju i da ih treba zameniti. Svakako ovaj kočioni sistem ne menjamo kada radimo mali servis i ne tako često. Ako ignorišemo činjenicu da su nam diskovi i pločice za zamenu vrlo lako od našeg automobila može postati samo gomila gvožđa a o ostalim posledicama ne treba pričati.

Kada se menjaju kočioni diskovi i pločice

Na koliko kilometara se menjaju diskovi i pločice

Večita dilema je na koliko kilometara se menjaju diskovi i pločice? Da li su za zamenu i kada ih menjati? Kako saznajemo same pločice mogu da izdrže od 40.000 do 50.000 pređenih kilometara. Kada je reč o diskovima njihov vek trajanja je od 100.000 do 150.000 pređenih kilometara.

Mnogi od Vas će reći da ovaj podatak nije tačan. Ali potrošnja pločica i diskova ne zavisi samo od pređenih kilometara već i od mnogih drugih faktora. Jedno od glavnih faktora uticaja potrošnje ovih delova jesu vrsta pločica, stila vožnje i stanje samog automobila. Pločice i diskovi se troše pri svakom kočenju pa tako ako se naš automobil kreće u uslovima kreni-stani češće se pritiska papučica kočnice i dolazi do brže potrošnje.

Takođe veličina i težina vozila utiču na potrošnju samih delova kočionog sistema. Pločice i diskovi se ne troše isto ako u automobilu imamo samo vozača ili ako je auto opterećen sa više putnika, plus prtljag.

Kako znati da su pločice potrošene?

Današnji automobili su opremljeni senzorima koji će Vam pokazati da su kočioni diskovi i pločice pri kraju i da im je vreme za zamenu. Savet je svakako da se kočnice proveravaju prilikom svakog malog servisa.

U slučaju da se materijal kočionih pločica istroši čelična opruga će doći u kontakt sa diskom i čuće se jak i jeziv zvuk škripe kočnica. U ovom slučaju hitno zamenite pločice jer vrlo lako može doći i do trajnjeg oštećenja diskova a i do otkaza sistema kočenja. Kada govorimo o ceni ovih delova velika je oscilacija. Razlog toga je kvalitet, vrsta izrade i vrste kočionih pločica. Danas postoji nekoliko vrsta kočionih pločica a to su:

  1. Organske pločice
  2. Polu-metalne
  3. Keramičke
  4. Karbonske

Kada govorimo o temi kada se menjaju kočioni diskovi i pločice najsigurniji sistem provere je definitivno kod Vašeg servisera. Ono što jeste savet svakog servisera je provera pri malom servisu a i pre kretanja na duži put.