fbpx

Šta proveriti na automobilu pre snega je pitanje koje jako često dobijamo od naših kupaca. Iskusni majstori a i sami proizvođači delova kažu da su vozači koje automobili zimi izdaju najčešće sami krivi za to. Iz same prakse možemo sa sigurnošću reći da preventivna provera pred zimsku sezonu smanjuju rizik otkazivanja automobila.

Šta treba proveriti pre prvog mraza i snega?

Količina antifriza je prva stvar koju je jako bitno proveriti pre početka zimske sezone. Mnogi vlasnici automobila se antifriza sete tek kad temperature padnu ispod nule. Sam antifriz je zapravo koncentrovana tečnost na bazi glikola koja se pre upotrebe mora razblažiti vodom. Tek nakon toga ova smesa postaje rashladna tečnost. Nivo antifriza se može meriti raznim instrumentima koje možete kupiti u svakom maloprodajnom objektu KIT Commerce. Količina antifriza je jedno od glavnih segmenata koje treba proveriti baš iz razloga prevencije i bezbednosti vašeg automobila.

Stanje guma je druga, ali ne i manje bitna, stavka koju obavezno treba uključiti u preventivnu proveru pre svake zimske sezone. Pored toga što su zimski pneumatici u obavezi po zakonu da se koriste od 1. novembra do 1. aprila ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica obavezno proverite i dubinu šare starih pneumatika. Minimalna dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm. Ako su Vam potrebni novi zimski pneumatici pogledajte našu ponudu na sajtu www.kitgume.rs.

Akumulator je takođe jedna od glavnih stvari koje treba proveriti pre početka zimske sezone. Neispravan akumulator obično otkaže u hladnim i zimskim danima kada su temperature niske. Za akumulator se obično kaže da leti stari a zimi umire pa iz tog razloga se savetuje preventivna provera pre prvih mrazeva. Potpuno besplatna provera akumulatora može se izvršiti u svim maloprodajnim objektima KIT Commerce.

Trap i kočione obloge kao i nivo ulja u motoru  je sledeća stavka koju često je potrebno proveriti radi bezbednosti i sigurnosti pre početka svake zimske sezone.

Tečnost za pranje stakla preporuka je da u hladnim i zimskim danima koristimo tip zimske tečnosti. Ovo je jako bitna stvar jer ona ledi na dosta nižim temperaturama od letnje tečnosti.

Dodatna oprema je takođe sastavni deo seta koji treba imati u ovom periodu. Strugač za led, metlica za sneg i lanci su jedno od stvari koje potrebno imati u Vašem automobilu u hladnim i zimskim danima.