fbpx

Veliki servis je periodičan servis koji se ne radi tako često kao mali servis. Zapravo sam servis je sastavni deo redovnog održavanja svakog automobila. Ono što može biti problem jesu mnoge nejasnoće koje se vežu za ovu vrstu redovnog servisa. Jedno od nejasnoća jeste i na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis kao i koje delove zameniti. Takođe svi vlasnici automobila imaju nedoumicu da li kupovati skuplje ili jeftinije delove.

Veliki servis

Na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis

Kada pričamo o ovom periodičnom održavanju često se postavlja pitanje na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis. Ono što je sigurno da svaki proizvođač automobila propisuje za određen model na kojoj kilometraži se radi servis. Jedno od glavnih stvari koje se menjaju na ovom servisu jeste set zupčenja i on se obično menja od 100.000 do 120.000 pređenih kilometara. Ova informacija važi samo za prvu promenu tj. prvi veliki servis koji se radi i kada su na automobilu originalni delovi. Svaki sledeći servis se radi u proseku od 60.000 do 100.000 pređenih kilometara ili od 6-7 godina. Svakako i ova informacija se razlikuje od samih proizvođača automobila koji propisuju tačan period rada servisa.

Ovo ne znači da delovi koje kupujemo nakon prve ugradnje delova su lošijeg kvaliteta. Zapravo svi ostali sklopovi automobila imaju iza sebe već neki vek trajanja i njihova pohabanost postoji a samim tim zamor materijala na novim delovima koje ugrađujemo može doći brže.

Jedno od zabluda je da automobili koji za prenos koriste lanac ne rade veliki servis. Vek trajanja i kod ovog sistema prenosa postoji samo je znatno duži i dosta kasnije se mejnja. Najčešći znaci za promenu ovog sistema jesu kada se pri jutarnjem paljenju čuje rad lanca. Ono što smo primetili da u poslednje vreme savremena vozila imaju isti period promene zamene lanca kao i kod zupčastog kaiša.

Šta veliki servis podrazumeva

Veliki servis podrazumeva zamenu delova poput zupčastog kaiša ili lanca, zamena španera, zamena rolera, zamena svih ostalih delova seta zupčenja. Takođe ovaj servis ulazi i zamena pumpe vode, zamena španera kanalnog kaiša kao i sam kaiš i zamena rolera trakastog kaiša.

Ova vrsta servisa ne obuhvata i mali servis ali je poželjno uraditi i jedan i drugi redovan servis u isto vreme. Ako tražite auto servis koji može kvalitetno, pouzdano i po povoljnim cenama da uradi ovakvu vrstu servisa možete rezervisati termin na broj telefona +381 64 884 26 88. KIT auto servis se nalazi u ulici Vojvode Stepe broj 2 sa ulazom iz ulice Jove Ilića.