fbpx

Viskoznost ulja u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je ključna komponenta za motor Vašeg vozila. Svaki vozač zna koliko je održavanje automobila važno za produženje veka trajanja vozila i očuvanje performansi. Jedna od ključnih komponenti o kojoj se često ne razmišlja, ali ima značajan uticaj na rad motora, jeste viskoznost ulja. Viskoznost ulja igra vitalnu ulogu u zaštiti i podmazivanju motora, a takođe može značajno uticati na potrošnju goriva. U ovom blogu, istražićemo šta je viskoznost ulja kod automobila i zašto je važno razumeti je kako biste održavali svoje vozilo u najboljem stanju.

Šta je viskoznost ulja?

Viskoznost je merilo unutrašnjeg trenja u tečnosti, odnosno koliko je ta tečnost „gusta“ ili „tečna“. Kod motornog ulja, viskoznost se meri u kinematičkim viskoznim indeksima, koji se često označavaju brojevima i slovima, na primer, 10W-30. Ova oznaka govori nam o viskoznosti ulja pri niskim i visokim temperaturama.

Zašto je važna viskoznost ulja?

Viskoznost ulja igra ključnu ulogu u motoru automobila iz nekoliko razloga:

  1. Podmazivanje: Viskozno ulje stvara tanki sloj između pokretnih delova motora, što sprečava trenje i habanje. Bez odgovarajuće viskoznosti, motor bi se brže habao.
  2. Zaštita od habanja: Motori rade pod različitim temperaturama. Ulje sa pravom viskoznošću obezbeđuje zaštitu i pri niskim i pri visokim temperaturama, čime se sprečava oštećenje motora.
  3. Potrošnja goriva: Nepravilna viskoznost ulja može povećati potrošnju goriva. Previsoka viskoznost stvara dodatno trenje, dok premala viskoznost ne pruža dovoljno zaštite. Pravilno odabrana viskoznost može pomoći u uštedi goriva.

Kako odabrati pravilnu viskoznost ulja?

Izbor pravilne viskoznosti ulja zavisi od više faktora:

  1. Proizvođač automobila: Proizvođač vašeg automobila obično preporučuje određenu viskoznost za vaše vozilo. To možete pronaći u uputstvu za vlasnike ili na naljepnici ispod haube.
  2. Klimatski uslovi: Ako živite u regionu s ekstremnim temperaturama, važno je odabrati ulje koje će pružiti odgovarajuću zaštitu pri niskim i visokim temperaturama.
  3. Tip motora: Turbo-punjeni, atmosferski i stariji motori mogu zahtevati različite viskoznosti ulja.
  4. Kvalitet ulja: Uvek birajte kvalitetno ulje koje zadovoljava specifikacije proizvođača.

Redovna zamena ulja

Najvažniji korak u održavanju viskoznosti ulja jeste redovna zamena (mali servis). Preporučuje se promena ulja svakih 5.000 do 10.000 kilometara, u zavisnosti od vrste ulja i stila vožnje.

U zaključku, viskoznost ulja kod automobila je ključna komponenta za dugovečnost i performanse motora. Pravilno odabrana i redovno zamenjena ulja igraju ključnu ulogu u zaštiti motora od habanja i troškova popravki. Ne zaboravite da se konsultujete sa proizvođačem vozila ili stručnjakom za održavanje kako biste izabrali odgovarajuću viskoznost za svoj automobil i pravilno brinuli o njemu. Vaše vozilo će vam zahvaliti na dugovečnosti i pouzdanosti.