fbpx

Šta zameniti pri kupovini polovnog automobila je pitanje koje često postaljamo sebi kada kupujemo polovan automobil. Kupovina polovnog automobila može biti uzbuđujuća, ali i zahtevna. Da biste bili sigurni da činite pametnu investiciju, važno je da pažljivo razmotrite šta treba zameniti na polovnom automobilu pri kupovini. U ovom blogu ćemo vam pomoći da razumete ključne aspekte koje treba uzeti u obzir kako biste doneli pravu odluku prilikom kupovine polovnog vozila.

Tehničko Stanje automobila

Prvo i najvažnije pitanje koje treba postaviti je: „Kakvo je tehničko stanje automobila?“ To uključuje različite komponente:

  • Motor i Menjač: Pažljivo pregledajte motor kako biste proverili da nema čudnih zvukova, dima ili curenja ulja. Menjač treba da radi glatko, bez trzanja ili buke.
  • Kočnice: Proverite stanje kočnica na svim točkovima. Ako primetite trzanje ili škripanje prilikom kočenja, to može ukazivati na potrebu za zamjenom kočionih pločica.
  • Vešanje: Obratite pažnju na bilo kakve znakove nepravilnosti pri vožnji, kao što su podrhtavanje ili buka pri prelasku preko neravnina.
Šta zameniti pri kupovini polovnog automobila

Vizuelni pregled

Vizuelni pregled je takođe veoma važan. Obratite pažnju na sledeće:

  • Karoserija: Pažljivo pregledajte karoseriju automobila da biste videli da li postoje znakovi korozije, ogrebotina ili oštećenja. Ovo može ukazivati na nedavne popravke ili potrebu za njima. Bitno je obratiti pažnju na spojeve oko vrata, haube ili zadnjih vrata ako nije ravnomeran razmak to nam može ukazati na moguća oštećenja na automobilu prilikom nekog udesa.
  • Gume: Stanje guma je takođe bitno. Ako su gume neravnomerno istrošene, to može ukazivati na probleme sa vešanjem ili potrebu za balansiranjem točkova. Takođe obratiti pažnju na starost pneumatika.
  • Svetla: Proverite da li sva svetla na automobilu pravilno funkcionišu. Zamena farova ili stop svetala može biti skupa.

Servisna istorija

Zamolite prodavca da vam pruži informacije o servisnoj istoriji automobila, uključujući redovno održavanje i obavljene popravke. Automobili sa detaljnom servisnom istorijom obično su bolji izbor, jer ukazuju na brigu o vozilu.

Kilometraža

Pripazite na broj pređenih kilometara. Manja kilometraža obično ukazuje na manje habanje i duži životni vek automobila. Međutim, zapamtite da stariji automobili obično imaju veću kilometražu.

Prepoznavanje vraćene kilometraže na automobilu, poznato i kao „spuštanje kilometraže“, može biti izazovno, ali postoje neki znakovi i koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik. Vraćena kilometraža je ilegalna i obmanjujuća praksa, pa je važno biti oprezan pri kupovini polovnog automobila. Danas postoje razni sistemi za proveru vraćene kilometraže a jedan od najpoznatijih jeste i CarVertical.

Cena

Na kraju, razmotrite troškove zamene delova ili popravki i uporedite ih sa cenom automobila. Ponekad možete pregovarati o ceni sa prodavcem ako postoje potrebe za zamjenom nekih delova.

Zamena delova na polovnom automobilu nije nužno loša stvar, ali budite pažljivi i dobro informisani tokom procesa kupovine. Razumevanje tehničkog stanja vozila, vizuelni pregled, servisna istorija, kilometraža i cena su ključni faktori koji će vam pomoći da donesete informisanu odluku i kupite automobil koji će zadovoljiti vaše potrebe i budžet.

Svakako je preporuka, kada se kupuje polovan auto, da se nakon ili pre kupovine poseti neki od servisa radi utvrđivanja stanja automobila i dijagnostike kvarova. Ono što je praksa kada se uzima polovan auto jeste da se po kupovini radi maili servis i veliki servis.