fbpx

Kada primetite da vaše kočnice stvaraju iritantne škripave zvuke pri kočenju, to može izazvati zabrinutost i nelagodnost. Osim što je to neugodan zvuk, škripanje kočnica može ukazivati na potencijalne probleme sa kočionim sistemom vašeg automobila. U ovom blogu istražićemo razloge zašto kočnice škripe na automobilu, kao i moguća rešenja kako biste mogli da se nosite s ovim problemom.

Nakupljanje prljavštine i prašine

Jedan od najčešćih razloga zašto kočnice škripe je nakupljanje prljavštine, prašine i čestica na kočionim komponentama. Dok vaš automobil vozi po putevima, kočione pločice se troše i otpuštaju sitne čestice. Ove čestice se mogu zadržati na kočionim pločicama i diskovima, uzrokujući trenje koje dovodi do škripanja pri kočenju.

Rešenje: Redovno održavanje kočionog sistema, kao što je čišćenje kočionih komponenti, može pomoći u smanjenju nakupljanja prljavštine i prašine. Takođe, koristite visokokvalitetne kočione pločice koje su manje sklone stvaranju škripanja.

Habanje kočionih pločica

Kočione pločice su podložne habanju tokom normalnog korišćenja automobila. Kada se pločice istroše do određenog nivoa, metalni nosač pločica može doći u kontakt s kočionim diskom, što uzrokuje škripanje.

Rešenje: Redovno proveravajte debljinu kočionih pločica i menjajte ih kad je to potrebno. Pravilno održavanje sistema može produžiti vek trajanja kočionih pločica.

Korozija na kočionim komponentama

Kočioni diskovi i drugi delovi kočionog sistema mogu podleći koroziji i rđi, posebno ako automobil često dolazi u kontakt sa vodom ili je izložen vlažnim uslovima.

Rešenje: Ako primetite rđu na kočionim komponentama, možda će biti potrebno zameniti oštećene delove. Redovno pranje i sušenje automobila mogu pomoći u sprečavanju nakupljanja vlage i rđe.

Nepravilan rad kočionih čeljusti

Kočione čeljusti su odgovorne za pritisak kočionih pločica na kočionim diskovima. Ako dođe do nepravilnog rada ili zadržavanja čeljusti, može se javiti trenje koje izaziva škripanje.

Rešenje: Ako primetite da vaše kočnice škripe čak i nakon čišćenja i zamene pločica, moguće je da su kočione čeljusti blokirale ili da se teško kreću u svojim vođicama. U tom slučaju, trebali biste potražiti stručnjaka za auto-kočnice da pregleda i reši problem. Ono što je jako bitno da kočnice nisu sastavni deo promene delova kada se radi veliki servis i mali servis ali je jako bitno tada proveriti da li je sve ok sa kočionim sistemom.

Škripanje kočnica na vašem automobilu može imati različite uzroke, ali je važno blagovremeno reagovati kako biste sačuvali sigurnost i performanse kočionog sistema. Redovno održavanje, zamena istrošenih komponenti i pravilno rukovanje vozilom mogu pomoći u sprečavanju ili rešavanju ovog problema. Ako niste sigurni u vezi uzroka škripanja, uvek je najbolje da se obratite stručnjaku za auto-kočnice kako biste osigurali da vaš automobil ostane siguran i funkcionalan.

Zašto kočnice škripe na automobilu